Sprava za evakuaciju i spašavanje s visina Kratos Lift Res-Q

Sprava za evakuaciju i spašavanje s visina Kratos Lift Res-Q Unimex
Sprava za evakuaciju i spašavanje s visina Kratos Lift Res-Q Unimex

Uvod u sprave za evakuaciju i spašavanje s visina

Radom na visini smatra se svaki posao koji se obavlja na visini većoj od 3 m. To su poslovi s posebnim uvjetima rada gdje je sigurnost i zaštita radnika vrlo bitna, jer svaki neželjeni događaj može završiti smrtnim ishodom ili teškim ozljeđivanjem prilikom pada.

Pristupi rada

Razni su mogući načini pristupa i rada na visini (ljestve, platforme, dizalice, skele, pristup užetom…) kao i vrsta zaštite koja se pri tom koristi. Prioritet u zaštiti od pada uvijek ide tome da se na najbolji mogući način ogradi mjesto rada kako radnik uvijek bude ograđen ogradom i prihvatnim skelama, kako ne bi uopće došao u zonu pada.

No postoje poslovi koji se odrađuju bez takvih zaštitnih objekata jer ih u poslovnom procesu nije moguće koristiti zbog samog pristupa. Tu se najviše ističe direktan pristup užetom gdje posebno obučen radnik koristeći zaštitni pojas , uže i spravice kojima je povezan na uže, pristupa vertikalnom ili koso položenom radnom okruženju gdje obavlja posao.

Sprava za evakuaciju i spašavanje s visina Kratos Lift Res-Q Unimex

Ozljede prilikom spašavanja u radu na visini

S obzirom na to da je mogućnost nastanka ozljede u bilo kojem radnom procesu uvijek moguć tako je i nastanak ozljede, traume, stradavanja zbog raznih razloga moguć i u uvjetima gdje osoba obavlja posao viseći na užetu.

Brzina spašavanja ili evakuacije osobe koja se nađe u stanju gdje je doživjela  traumu ili je u nesvjesnom stanju u vertikalnom položaju, od izuzetne je važnosti  zbog složenosti samog pristupa ozlijeđenoj osobi.

Potreba za brzim spašavanjem važna je i zbog posljedica koje nastaju kada ozlijeđena osoba samo visi u zaštitnom pojasu zbog fenomena poznatog pod imenom: „Suspenzijska trauma“ ili „Trauma uzrokovana ovjesom“. Ovu traumu uzrokuje više faktora, ali u principu nastaje zbog ometanja protoka krvi kroz vitalne organe što vrlo brzo može dovesti do nesvjestice pa i smrtnog ishoda ako krv ne cirkulira do mozga, a što je posljedica visećeg položaja i stezanja krvnih žila u udovima koje čini zaštitni pojas. Pri navedenome treba voditi računa da evakuacija i spašavanje osobe i spuštanje na tlo bude sigurno u svakom koraku kako ne bi došlo do još težih stradavanja.

LIFT RES-Q sprava za evakuaciju namijenjena je upravo takvim  situacijama, gdje je brzina i preciznost bitna da se ozlijeđena osoba spusti do sigurne točke. Spravu može koristiti osoba sama ako je u stanju ili je može koristiti spašavatelj tako da se uz pomoć sprave spusti do ozlijeđene osobe, ukopča osobu na spravu, oslobodi je od svih ostalih užadi  na koju je do tog trenutka bila zavezana i sigurno se spusti s ozlijeđenom osobom na tlo uz konstantnu kontroliranu brzinu spuštanja.

Ovakva sprava, odličan je izbor za evakuaciju i spašavanje u radu na visini i trebala bi biti sastavni dio opreme osoba koji svaki dan provode svoje  radno vrijeme u vertikalnom položaju ali i onih koji povremeno obavljaju radove na visini.

Sprava za evakuaciju i spašavanje s visina Kratos Lift Res-Q Unimex
Sprava za evakuaciju i spašavanje s visina Kratos Lift Res-Q Unimex

Zaključak

Često puta se nažalost ovakva oprema, sprava za evakuaciju ne koristi tj. nije sastavni dio zaštitne opreme jer je takav dio opreme, ljudima, a i samim poslodavcima skup. U Hrvatskoj smo nažalost vrlo slabo educirani u smislu korištenja zaštitne opreme, kako izabrati odgovarajuću opremu, kao koristiti odgovarajuću opremu dok uz sve to, često puta, nekorištenje odgovarajuće opreme proizlazi iz toga da je oprema skupa. Kako definirati skupo? Što znači skupo? Koliko znači jedan život? Može li se jedan život mjeriti sa cijenom opreme? Ovakvu opremu možda nećete nikada niti koristiti (što je i bolje, jer znači da nije bilo padova niti ozljeda), no imajte na umu da ako imate ovakvu opremu i ako se dogodi nezgoda, možete spasiti nečiji život, zar to nije dovoljno opravdanje za korištenjem adekvatne opreme za siguran rad na visini!?

Proizvodi za spašavanje koji bi vas mogli interesirati

Kratos Safety

1.491,89 (11.240,65 kn) 1.773,09 (13.359,35 kn)

Kratos Safety

20,90 (157,47 kn)

Courant

2,32 (17,48 kn) 2.154,59 (16.233,76 kn)

Courant

Užad za rad na drveću

Uže Courant Squir 11,5 mm

2,56 (19,29 kn)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).